Korjaamisella tarkoitetaan vian etsimistä, vian selvittämistä ja vian korjaamista.
Tässä tapauksessa korjaus työn alla oli Hyundai Getz, josta asiakas oli valittanut, että oikea takapyörä jumittaa. Auto oli saapunut korjaamolle hinurilla.
Kuvassa: Getzi nostettuna jo nosturilla ja takapyörät irti otettuina. Tässä automallissa on rumpujarrut takajarruina, mikä ei niin suurta ongelmaa aiheutakaan, vaikka ovatkin vaikeampia purkaa ja kasata kuin levyjarrut. Helpoin tapa on irrottaa jarrurumpu, lyödä rumpua muutama kerta vasaralla tai lekalla. Joissakin rummuissa tosin on pieni ristipä ruuvi pitämässä rumpua paikallaan.
Kun rumpu oli irrotettu, saatiin näkyviin jarrukengät, jarrusylinteri ja jouset. Tässä tapauksessa vika oli melko selkeä: Jarru oli jumittanut, sillä jarrukengän kitkapinta oli irronnut.
Kuvassa: Irronnut jarrukengän kitkapinta. Seuraava homma oli sitten aloittaa purkamaan jarrukenkiä ja jousia. Helpoin tapa omasta mielestäni on aloittaa irrottamalla kiinnitys pellit ja nastat.
Punaisella ympyröity osa on kíinnitysnasta ja pelti, jotka lähtevät melko helposti irti, kun pitää jarrukilven vastakkaiselta puolelta kiinni itse nastasta ja painaa peltiä esim. tasakärkisillä pihdeillä ja kääntää nastaa 180 astetta ja nasta lähtee irti. Näin jarrukengät saa irrotettua helposti jarrukilvestä.
Kuvassa nastat ja osa jousista irrotettuna. Omasta mielestäni parhaiten jarrukenkien jouset irtoavat sivuleikkureilla puristamalla sivuleikkurit jousia vasten ja venyttämällä jousta pois sen omasta hahlosta ja jousi irtoaa.
Tässä kuvassa on kaikki jarruhilppeet irrotettuna paitsi jarrusylinteri. Jarrusylinterin kunnon saa katsottua parhaiten painelemalla jarrumäntiä. Jos jarrumännät liikkuvat ja palautuvat hyvin, sylinteri toimii., Jos sylinterin suojakumit eivät repsota tai vuoda jarrunestettä, sylinterin pitäisi toimia normaalisti. Kuva on vasemmalta puolelta autoa (kuskinpuolelta), koska jarrukengät ja palat vaihdetaan aina molemmille puolille, vaikka vain toiselta puolelta olisi palat/kengät kuluneet, jotta vältyttäisiin auton jarrujen puoltamiselta. Syy miksi kuva oli otettu toiselta puolelta johtuu siitä, että työn huumassa unohdin ottaa toiselta puolelta kuvan.
Kuvassa kaikki jarruhilppeet paikallaan oikealla puolella autoa ( Pahoittelen kuvan laatua!). Kun uudet jarrukengät ja jouset on asennettu paikalleen, tulee pistää rumpu takaisin paikalleen, mutta ennen sitä tulisi puhdistaa jarrurumpu. Jarrurummun puhdistus on melko simppeliä, sillä jarrurummun sisäpinnat putsataan hiomapaperilla ja jarrukliinerillä. Rummun sisäpintoja siis hangataan hiomapaperilla, jotta kaikki röpelöiset pinnat saadaan tasaiseksi ja lopuksi putsataan kaikki jarrupöly pois jarrukliinerillä. Rumpujen puhdistuksesta ei ole kuvia. Rumpujarrut tulee myös aina kehiä, mutta palaan myöhemmin siihen asiaan.
Vasemman puolen jarrut olivat paremmassa kunnossa: Kitkapinnat olivat paikallaan ja jouset ehjiä. Kuten aikaisemmni kerroin, jarrut on korjattava molemmilta puolilta, jotta vältyttäisiin jarrujen puoltamiselta. Aloitin taas nastojen ja peltien irrottamisella ja sen jälkeen siirryin jousien irrotukseen.
Toinen nasta ja pelti irrotettuna.
Kaikki jarruhilppeet poistettuna. Ja sylinteri tarkastettuna. Seuraavaksi alkoikin uusien osien asentaminen, jonka itse aloitan melko samalla tavalla kuin purkamisenkin, mutta päinvastoin.
Eli ensiksi kasaamisvaiheessa laitetaan käsijarruvaijeri jarrukengän linkkuun kiinni. Vaijerin paikalleen laittamiseen vaaditaan jotain, millä saa venytettyä käsijarruvaijerin päällä olevaa rautasuojaa sen päältä, jotta pystyy upottamaan vaijerin linkussa olevaan vaijerihahloon, jonka sen jälkeen pitäisi toimia. Vaijerilinkku on hyvä rasvata asennusvaiheessa, jotta käsijarru ei jumittaisi.
Kun käsijarruvaijeri on paikallaan, aletaan laittamaan "kehimistankoa" molempien jarrukenkien väliin. Lisäksi jarrukenkien välissä oleva jousi laitetaan paikalleen, jonka jälkeen laitetaan kiinnitys- nastat ja pellit. Kuvia näistä vaiheista ei ollut.
Tässä kuvassa uudet jarrukengät, jouset ja nastat ovat paikallaan jarrut pitäisi nyt "kehiä" ja rummut putsata.
Kuvassa näkyy jarrujen "kehimismekanismi", joka säätää jarrutehoa levittämällä jarrukenkiä tai tihentämällä rumpujen sisäistä liikettä. Kehiminen on tärkein työvaihe, sillä kaikki on jarrujen säädöstä kiinni. Esim. jos jarruja ei ole kehitty, jarrut eivät toimi normaalisti ja auto ei välttämättä pysähdy tai käsijarru ei pidä. Kehiminen toimii sillä tavalla, että kehimisratasta kammetaan aukipäin esim. talttapäämeisselillä, millä itse olen tottunut kehimään jarruja. Kun kehimismekanismiä kehitään auki, jarrukengät levittyvät ja parantavat sen mukaisesti jarrutehoa. Puolestaan kiinni päin kehiessä, jarruteho vähentyy ja kengät kapenevat ja jarruteho pienenee. Rumpujarruja kehiessä tulee levittää jarrukenkiä sen verran, että jarrurumpu menee juuri ja juuri jarrukenkien päälle. (Tämä on tämmöinen käytännön muisti sääntö). Sitten, kun kehintä ja jarrurumpujen puhdistus on tehty, laitetaan pyörät alle ja ajetaan auto jarrudynolle.
Getzissä rummut paikallaan ja pyöriä vaille valmis dynolle mentäväksi. Jarruja dynottaessa tulee muistaa, kuinka paljon saa olla heittoa käyttöjarruissa ja käsijarruissa. Käyttöjarrussa saa olla 30% heittoa ja käsijarrussa 70%
Kuvassa käyttöjarrun dynotulokset neljän prosentin heitolla.
Toisessa kuvassa käsijarrun dynotulokset, jossa oli noin kymmen prosentin ero. Dynotestit menivät läpi aika helposti.
Työturvallisuus: Haalarit, turvakengät ja hanskat.
Itsearviointi: Suoriuduin työstäni hyvin , sain täytettyä ammattitaitovaatimukset ja auto saatiin luovutettua takasin asiakkaalle. Kuvien laatu olisi voinut olla parempi ja kuvia olisi voinut olla enemmän.