Tehtävänä oli suorittaa autoon kytkinremontti ja vaihteiston kunnon tarkastus.
Työn suoritin Toyota Corolla-merkkiseen autoon, johon työ oli helppo tehdä johtuen auton iästä sekä varusteiden ja sähköosien vähyydestä, joita uudemmissa autoissa on enemmän.
Kuvassa kohdeauton keula ja konetila. Normaalisti kytkinremontti aloitetaan konetilan yläpuolelta irroittamalla mm. ilmansuodatin ja akku.
Tässä kuvassa on irroitettu akku, akunpohjalevy ja jäähdytinnestesäiliö.
Ylimmässä kuvassa näkyy kytkimen työsylinteri irrotettuna. Seuraavassa kuvassa ilmanpuhdistin, akku, jäähdytinnestesäiliö ja maadoitusjohtoja irrotettuna. Viimeisessä kuvassa maadoitusjohtoja ja liittimiä irrotettuna. Kuvassa näkyy myös räikkä, joka on sijoitettu vaihdelaatikon kiinnityspulttiin.
Moottoritilan puolelta irroitetaan myös vaihteensiirtäjän vaijerit, starttimoottorin yläpultti tai startti kokonaan riippuen autosta. Vaihdelaatikon kiinnityspultit (ylimmät) ja moottorin ylätuki irrotetaan. Moottorin ylätuki kannattaa irroittaa vasta, kun vaihdelaattikko on tuettu alapuolelta.
Seuraavaksi siirrytään auton alapuolelle. Ensimmäiseksi kannattaa ottaa auton etupyörät pois, jotta saadaan vetonivelten päät näkyviin.
Autonrenkaat on otettu pois ja vetonivelen päätymutteri on irroitettu. Seuraavaksi pitää irroittaa alapallonivel, jotta vetonivel saataisiin taivutettua pois keskiöstä.
Kuvissa vetarit paikallaan ja irroitettuna. Seuraavaksi tuli irroittaa vetoakselit vaihdelaatikosta, joka onnistuu voimaa käyttämällä ja repäisemällä tai sitten kiilaamalla vetoakselin pois laatikosta esim. vääntöraudalla. Vetoakselit ovat kiinni tasauspyörästössä, joka aiheuttaa pyörien pyörimisen ajettaessa. Moottorin ja vaihteiston siirtämä voima pyörittää tasauspyörästöä, joka pyörittää itsessään renkaita. Vetareita irroittaessa vaihdelaatikosta normaalisti lorahtaa öljyä pois vaihteistosta joten kannattaa ottaa öljyastia auton alle.
Kun vetarit oli saatu vaihteistosta pois, tuli irroittaa moottorin pitkittäistuki. Tämä meinasi tuottaa hieman ongelmia, sillä pitkittäistuki oli sijoitettu ns. kelkaan kiinni. Joten kelkkaa piti pudottaa, jotta saataisiin tuenta pois.
Kuvassa näkyy moottorin alaosa ja moottorin pitkittäistuki. Pitkittäistuki irrotettiin, koska se voisi tuottaa ongelmia vaihdelaatikon laskemisessa.
Kelkan pultteja avattuna. Kelkka jätettiin roikkumaan alatukivarsien varaan.
Seuraavaksi alkoikin itse vaihdelaatikon irrotus. Ensiksi tulisi tukea vaihdelaatikko jotta se ei romahtaisi alas kun vaihteiston pultit on irti.
Vaihteisto tuettuna vaihteistonkeventimellä. Seuraavaksi avataan kaikki laatikon pultit, starttimoottori poistetaan ja vaihteiston ylätuki irrotetaan. Sitten kannattaa rauhallisesti ravistaa vaihdelaatikkoa jotta se lähtisi liikkeelle.Seuraavaksi kannattaa ottaa vaihdelaatikkoa sen verran taakse että vaihdeakseli on lähtenyt booreiltansa ja laatikko tulee alas nätisti kevennintä laskemalla.
Ylemmässä kuvassa on vaihdelaatikko irrotettuna ja alemmassa kuvassa näkyy kytkin asetelma, jonka sisällä on kytkinlevy. Asetelma lähtee irti muutamalla pultilla, jotka menevät asetelman läpi vauhtipyörään.
Kuvassa kytkinlevy ja asetelma. Levy ei ollut vielä loppuun ajettu, mutta suhteellisen kulunut kuitenkin ja vaihtokuntoinen.
Vauhtipyörä tulee puhdistaa aina kytkinremontin aikana hiomapaperilla ja pudistusaineella, jotta saadaan kaikki lika ja epäpuhtaudet pois vauhtipyörästä.
Vauhtipyörä puhdistettuna. Vaihdelaatikkoa irroittaessa tuli huomattua että kytkinkotelon välistä vuotaa öljyä. Kun vauhtipyörä oli irrotettu huomattiin, että kampiakselin päätytiiviste vuotaa ja se oli vaihdettava.
Kampiakselin päätystefa sijaitsee vauhtipyörän takana ja lähtee irti muutaman pultin aukaisulla.
Päätytiiviste lähtee irti kehikosta, kun naputtelee sitä kumivasaralla ja tuurnalla. Uuden tiivisten laitossa kannattaa olla varovainen, jotta stefa menee oikeaan kohtaan. Päätytiivisteen kehikko tulee liimata takaisin paikallensa, jotta vältytään öljyvuodoilta. Käytimme liimauksessa silikoonia ja massasimme kehikon reunat ja laitomme kehikon kiinni.
Kytkinremontissa vaihdetaan myös painelaakeri, joka sijaitsee vaihdeakselin päässä vaihdelaatikossa. Painelaakeri on kiinni siirtohaarukassa, joka kytkintä käyttäessä painattaa painelaakerin kytkinasetelmaa kohti ja aktivoi kytkimen.
Kuvassa kampiakselin päätytiiviste ja kuvassa vasemmalla näkyy vanha painelaakeri.
Vaihdeakselin päähän on vaihdettu uusi painelaakeri ja akseli on rasvattu kuparitahnalla.
Kun kaikki nämä on tehty pitää laittaa vauhtipyörä paikallleen, joka tässä tapauksessa kiristettiin 80nm, jonka tarkistimme Autodatasta. Sitten kiinnitetään kytkinlevy ja asetelma, joka asennetaan keskitystyökalun kanssa.
Puhdistettu vauhtipyörä paikallaan ja momentissa.
Kuvassa kytkin asetelma, josta on laitettu keskitys työkalu läpi. Kytkimen keskityksen jälkeen voi aloittaa laittamaan vaihdelaatikkoa paikalleen.
Kuvassa vaihdelaatikko menossa paikalleen: ensiksi alapultit kiinni. Sitten vaihteiston yläkiinnitys paikalleen. Työ suoritetaan lopuksi täysin päin vastaisessa järjestyksessä paitsi vaihteistoon lisätään/vaihdetaan öljyt.
Tässä kuvassa näkyy vaihteensiirtäjänvaijeri, jonka pää kiinnitetään vaihteensiirtäjään prikan ja läpivedettävän klemmarin kanssa. Vaijereilla on myös kiinnityskohdat vaihdelaatikossa, joka laitetaan siten, että vaijeri ujutetaan hahlosta ja vaijerin päälle laitetaan kiinnityslevy.
Kasausvaiheesta ei tullut kauheasti otettua kuvia. Kun laatikko oli saatu paikalleen, työ eteni päinvastaisessa järjestyksessä kuin irrotus. Eli kelkka kiinni, koneen kannakkeet kiinni ja vetoakselit paikalleen. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa öljy määrä että vaihteisto ei jää kuivaksi.
Työ sujui hyvin ja auto tuli valmiiksi. Vaihteet toimivat normaalisti ja kytkinkin toimi.
Työturvallisuus: haalarit ja turvakengät
Työssä mukana: Panu