maanantai 28. maaliskuuta 2016

Nelivetojärjestelmät

Tehtävänä on selittää erilaisten nelivetojärjestelmien eroja ja toimintaa. Eli nelivetojärjestelmiä on: Kiinteä -, keskustasauspyörästöllä varustettu -, Viskokytkimellä varustettu- ja haldex kytkimellä varustettu neliveto.




Kiinteä nelivetojärjestelmä:

Kiinteässä nelivetojärjestelmässä kaikki voimansiirtolaitteiden osat pyörivät samanaikaisesti. Etu- ja taka-akseliston vetosuhde pysyy samana. Kiinteää nelivetojärjestelmää käytetään useimmiten työkoneissa ja ajoneuvoissa (rekoissa).




Keskustasauspyörästöllä varustettu neliveto:
 
 
Keskustasauspyörästöllä varustetussa neliveto järjestelmästä löytyy tasauspyörästö etu- ja taka-akseleiden välillä. Keskustasauspyörästöjen yhteyteen on yleensä asennettu kytkin jolla voidaan säätää voiman jakoa akseleiden välillä. Akseleiden välinen tasauspyörästö mahdollistaa akseleiden väliset nopeus ja pyörimiserot joka tekee auton ajamisesta sujuvampaa ja mukavampaa.
 


 
Kuvassa keskustasauspyörästöllä varustettu neliveto.
 
Viskokytkimellä varustettu neliveto:
 
 
Viskokytkin on yleisesti nelivetotekniikan yhdistetty järjestelmä. Sen tehtävänä on jakaa voimaa etu- taka-akseleiden välillä. Viskokytkintä voidaan käyttää myös takimmaisessa tasauspyörästössä huolehtimaan poikittaisesta voimantasauksesta. Auto jossa on viskokytkin ei tarvita keskustasauspyörästöä.
 
 
Kuvassa viskokytkimellä varustetun nelivedon rakenne.
 
 
 

Vetävien pyörien alkaessa luistaa syntyy viskokytkimen lamellien välillä nopeusero jolloin kytkin alkaa välittää voimaa. Voima kasvaa suuremmaksi mitä isommaksi nopeusero kasvaa. Viskokytkimen toiminta perustuu etu- ja taka-akselien välisen pyörimisnopeuden eroon ja öljyn sitkistymiseen. Normaaliajossa viskokytkin ei osallistu lainkaan toimintaan ja tulee mukaan vasta akseleiden nopeuseron kasvaessa. 



 
Haldex neliveto:
 
Haldex neliveto järjestelmä on sähköisesti ohjautuva neliveto järjestelmä. Haldexin vetosuhde akseleitten välillä on 70% edessä ja 30% takana. Vetosuhteiden ero perustuu siihen kun auton etuakselisto alkaa sutimaan niin taka-akselisto tulee apuun ja auttaa auton takaisin liikkeelle. Tätä järjestelmää käytetään mm. Vag-konsernin autoissa ja Volvoissa.
 
 
Haldexin toiminta perustuu hydraulipaine eroon jonka lamellikytkin ohjaa sähköisesti. Kytkimeen tuotettu esipaine saadaan sähköpumpulta jotta neliveto saataisiin nopeammin käyttöön.
 
 
 
 
Nelivedon jarrutuskäyttäytyminen:
 
Nykyaikainen nelivetojärjestelmä ei vaikuta jarrutukseen mutta vanhemmassa kiinteässä nelivedossa jarrutusmatka kasvaa.
 
Nelivedon huolto ja korjaus:
 
Etu- ja takaperien öljyn vaihtoja, enemmän veto-akseleita kuin etu- tai takavetoisissa autoissa joita vaihtaa (tarvittaessa)
 
Tekijä: Roope


 

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Vetonivel

Tehtävänä oli vaihtaa autoon vetonivelen suojakumi. Tein työn BMW e46:seen

Autosta oli haljennut vasemman puolen etuvetonivelen ulompi kumi.

Vetonivelen kumi oli ihan kunnolla haljennut. Vetonivelen kumit kannattaa vaihtaa saman tien kun niihin tulee reikiä tai halkeamia. Jotta päästään vetoniveleen päästään käsiksi piti irrottaa vasen etupyörä, jarrusatula, pohjamuoveja, jarrulevy, vetonivelen pääty mutteri ja vasen alatukivarsi tai alapallonivel.
Vasen etupyörä irrotettu.
Jarrusatula irrotettu ja kiinnitetty nippusiteellä jousilautaseen.
 
Jarrulevy ja vetonivelen pääty mutteri irrotettu.
Alatukivarsi irrotettu koska alapallo oli niin jumissa että sitä ei kehdannut ruveta irrottamaan.
Vetonivel josta kumi irrotettu. Rikkinäisen kumin voi repiä irti tai leikata esim. puukolla pois koska sillä ei tee enää mitään.
Uusi kumi paikallaan. Tässä tapauksessa käytin yleismallin ylivedettävää kumia joka saadaan paikalleen käyttämällä vetonivelen kumin venytintä ja itse niveltä ei tarvitse ottaa irti. Vetonivel tulee hyvin puhdistaa ennen uuden kumin laittoa. Uuden kumin ja nivelen sisään tulee laittaa nivel rasvaa noin. 50/50 määrät mitä rasva pussissa on. Kiinnitys klemmarit laitetaan mahdollisimman kiinni ja kiristetään lopuksi klemmaripihdeillä.
Uusi kumi paikallaan ja auto kasassa.

Homma sujui hyvin.

Työturvallisuus: haalarit ja turvakengät

Jakopää

Tehtävänä oli suorittaa jakopää remontti onnistuneesti ja itsenäisesti.
Tehtävä autoksi kohdalleni osui Peugeot 407 joka oli 1,8 litraisella 16 venttiilisellä moottorilla.

 
Yleiskuva auton konetilasta. Ennen kuin pääsin jakopäähän käsiksi tuli autosta purkaa: jakopään suojamuovit, jakopään puoleinen moottorin tuki ja ottaa apulaitehihna pois. Apulaite hihna lähti ensimmäisenä pois. Peugeoteissa ja Renaulteissa käytetään yleensä apulaitehihnan kiristäjissä neliön muotoisia ns. erikoishylsyjä/avaimia jotka istuvat kiristäjän aukkoon mutta itse käytin kyseisen hihnan irrotukseen 3/8 räikkää joka istui kiristäjän aukkoon täydellisesti.
 
 
Kuvassa sisälokasuoja, oikea eturengas ja apulaite hihna irrotettuna. seuraavaksi tuli irrottaa kampiakselin hihnapyörä joka lähti auki pulttipyssyllä.
 
 
Seuraavaksi siirryin moottori tuen irrotukseen. Ennen kun aukaisee moottori tuen pultteja tulee moottori tukea alapuolelta esim. tunkilla tai alapuoleisella moottorin kannattimella. Ennen tätä on suositeltavaa ottaa moottorin alasuojus(pohjamuovi) ottaa pois. Kun moottorin tuki ja jakopää suojat on poistettu pääsee käsiksi itse jakopäähän.




Tässä kyseissä autossa on vesipumppu jakopään yhteydessä joten sekin vaihdetaan. Ennen hihnan irrotusta laitoin nokka-akselien lukitus työkalut jotka lukitsivat nokkapyörät. Nokkapyörissä oli pienet reiät joista työnnettiin lukitustapit läpi jotta nokat pysyisivät paikallaan ja eivät sekoittasi jakoa.
Hihna poistettu ja lukitustapit paikallaan. Jakohihnan saa pois kun löysyttää hihnan kiristintä se onnistui siten että kiristimen kiinnitys pulttia avattiin ja kiristimessä olevaa kuusiokolon paikkaa käännettiin vastapäivään ja hihna vapautuu.

Piirsin vielä varmuudeksi nokka- ja kampi-akseliin maalitussilla merkit jotta erottaisin että jako on kohdillaan (kampi-akselin merkki näkyy heikosti)

Uusi vesipumppu paikallaan. Vesi pumpun irrotuksessa lorahtaa vähän jäähdytyin nestettä mutta sitä ei kannata säikkyä. Seuraavaksi alkoikin jakohihnan paikalleen laitto. Hihnan paikalleen laittoon kannattaa ottaa kaveri mukaan joka asettaa hihnaa paikalleen joko ylä- tai alapuolelta ja ottaa löysiä pois hihnasta.
Hihna paikallaan. Mutta asennuksessa tapahtui sellainen moka kun sain auton kasattua kampiakselin hihnapyörä oli päässyt hyppäämään yhdellä hampaalla ja jako oli sekaisin. Auto kävi huonosti. Joten aloitin purkamisen alusta ja rupesin etsimään kampiakselin lukitukseen suunniteltua työkalua. Mutta koululla ei ollut Peugeot 407 kampiakselin lukitus työkalua joten etsin työkalun tekoon mitat ja päätimme opettajan kanssa sorvata kyseisen työkalun.
Ja tässä on työkalun lopputulos. Eli tässä pösö mallissa kampiakseli lukitaan moottorin takaa oikean puoleisen vetoakselin yläpuolelta. Vetoakselin yläpuolelta löytyy noin. 30mm kokoinen reikä johon lukitus tappi työnnetään. Kampiakselin lukituskohtaa etsiessä kannattaa varoa jos nokka-akselit on lukittuna ettei männät ota venttiileihin kiinni. Kun kampiakseli ja nokka-akselit oli lukittu alkoi hihnan takaisin laitto ja kiristimen kiristys. Kiristimen kiinnityksessä ja kiristämisessä saa olla tarkkana ja lukea ohjeet moneen kertaan ettei tule virheitä. Kun olin saanut hihnan paikalleen otin lukitus tapit irti ja pyöritin moottoria ohjeitten mukaan viisikertaa ympäri. Moottori pyöri nätisti joten kasasin auton ja lisäsin uudet jäähdytin nesteet niiden tilalle jotka oli tullut ulos vesipumpusta. ja käynnistin auton ja totesin homman onnistuneeksi moottori kävi hyvin ja ei kuulunut mitään erikoisia ääniä.

Viimeisenä hommana tuli ilmata jäähdytys järjestelmä joka on hieman erilaista muihin autoihin verrattuna. Ranskalaisissa autoissa on ilmaus nippoja esim. ylävesiletkussa ja sisätilanlämmittimen letkussa joita piti aukoa jotta ilma saataisiin pois kun ilmaus nipoista tulee nestettä suorana vanana ja sisätiloihin tulee lämmitä on ilma saatu pois järjestelmästä.

Työ sujui mielestäni hyvin vastoinkäymisistä huolimatta. Ennen jakopää remontteja kannattaa lukea ohjeet hyvin läpi.

Työturvallisuus: Haalarit, turvakengät ja hanskat.